Teelt en verzorging van bladgewassen

De wereld van de groenten is zeer uitgebreid. Er zijn verschillende soorten groenten die we kunnen telen, elk met zijn eigen voorwaarden en verzorging. Tot de gemakkelijkste planten om in onze tuinen te kweken behoren bladgroenten. Maar wat zijn dat precies? Wat voor zorg hebben ze nodig?

Voordat we enkele voorbeelden van bladgroenten bespreken, moeten we eerst uitleggen wat bladgroenten zijn. Dit zijn al die groenten waarvan de eetbare delen natuurlijk bladeren zijn, of het nu bladstelen zijn of plaatjes. Binnen deze groep kunnen we enkele van de bekendste en meest geconsumeerde onderscheiden: snijbiet, sla, spinazie, kool, andijvie, enz. In de regel komen deze groenten uit gematigde, aan de koude kant zijnde klimaten.

Zoals u zich kunt voorstellen, zijn dit soort groenten van grote voedingswaarde omdat ze zeer rijk zijn aan vitamine A en C, het B-, E- en C-complex, en mineralen zoals ijzer of calcium. Bovendien bevatten ze zeer weinig calorieën, waardoor ze een zeer gezond voedingsmiddel zijn en ideaal voor diëten.

Bladgroenten: de teeltomstandigheden
Bij de teelt van dit soort groente moet rekening worden gehouden met bepaalde voorwaarden, wil bladgroente goed uit de bus komen. Eerst en vooral is er de kwestie van het water, die veruit de belangrijkste factor is. Zij krijgen gewoonlijk elke dag water en het water dat daarvoor wordt gebruikt, moet schoon en overvloedig zijn.

Ook de bodem is van fundamenteel belang voor de goede ontwikkeling van dit type plant. Het is het meest aan te bevelen dat het zacht is en veel organisch materiaal bevat. In het algemeen wordt aanbevolen drie tot vijf kilo mest per vierkante meter bewerkte grond uit te rijden. Ook moet de grond goed worden gedraineerd, zodat er bij het besproeien geen plassen ontstaan.

Het is ook belangrijk rekening te houden met het tijdstip van aanplant. Bladgroenten kunnen het hele jaar door worden geteeld als de omstandigheden goed zijn. Het is meestal gemakkelijker om ze van de herfst tot de lente buiten te kweken. In deze periode krijgt u meestal de beste kwaliteit groenten. In plaats daarvan moet u ze in de zomer afdekken met een halve kap van zwart gaas of kokosbladeren. Er zij op gewezen dat sommige variëteiten geschikter zijn voor deze tijd van het jaar.

Bladgroenten: verzorging van de gewassen
Als we bladgroenten willen kweken, moeten we weten hoe we ze moeten verzorgen. Om te beginnen is het heel belangrijk ze elke dag water te geven. Maar wees voorzichtig – het is niet goed voor ze als ze onder water komen te staan. Het is het beste om ‘s morgens of ‘s avonds water te geven. Tijdens de warmste uren moeten we het vermijden vanwege de waterverdamping.

We moeten ook het onkruid verwijderen, zodat ons gewas goed kan groeien. Bovendien is het van vitaal belang alle zieke planten te ontwortelen om ziekten en plagen te bestrijden. Natuurlijk kunnen sommige groenten vatbaarder zijn voor bepaalde pathologieën dan andere. In het geval van bladgroenten komen door schimmels veroorzaakte ziekten echter het meest voor. Wat ongedierte betreft, zijn de meest voorkomende de volgende:

valse meter
draadworm
bladsnijder mieren
dwergworm
Bladluizen

Oogst

Bladgroenten kunnen gewoonlijk twee tot drie maanden na het zaaien worden geoogst. Deze taak kan het best vroeg in de ochtend worden uitgevoerd, wanneer het nog koeler en natter is. Bedenk dat elke soort groente een eigen oogstmethode heeft, we geven u een paar voorbeelden:

Sla: De wortel wordt eruit getrokken en dan gewassen. De droge bladeren moeten ook worden verwijderd.
Bloemkool en kool: De basis van de kool wordt afgesneden en de buitenste bladeren worden verwijderd.
Snijbiet: De onderste bladeren die al ontwikkeld zijn, worden verwijderd.
Oregano en peterselie: De bladeren moeten drie tot vijf centimeter van de grond worden afgesneden. Op die manier kan de plant ontkiemen en kunnen we later verder oogsten.
Zodra we de bladgroenten hebben geoogst, moeten we met een aantal zaken rekening houden. In het geval van bladeren, zoals snijbiet, peterselie en oregano, kunnen we het beste bosjes vormen. We moeten er ook rekening mee houden dat we de geoogste groenten niet aan de zon mogen blootstellen en ze besproeien om ze vochtig te houden, zodat ze beter houdbaar zijn. Om schade te voorkomen, is het ook beter geen grote hoeveelheden planten op te hopen.

Vervolgens gaan we het hebben over de meest voorkomende bladgroenten in de supermarkt en in onze keukens. Als u niet zeker weet welke soorten u moet kweken, kunt u altijd advies vragen aan de kwekerij of speciaalzaak waar u ze gaat kopen.

Mangold
Ten eerste, hebben we snijbiet. Dit is een tweejarige groente die geen eetbare vruchten of wortels voortbrengt. Het heeft grote ovale bladeren met zeer opvallende ribben die ongeveer uit het midden van de stengel naar voren komen. Deze groente wordt gewoonlijk geoogst wanneer ze een gewicht van 750 gram tot één kilogram heeft bereikt. Wat de kleur betreft, die is meestal geel, lichtgroen of donkergroen.

Snijbiet is zonder twijfel een van de gezondste groenten die we kunnen eten, dus het is geen wonder dat ze zo populair zijn. Zij hebben een breed scala aan voedings- en geneeskrachtige eigenschappen. Als u meer over dit onderwerp te weten wilt komen, kunt u dat hier doen.

Basil
We gaan verder met basilicum, een aromatische plant die gekweekt wordt vanwege zijn bladeren. Ze hebben een uniek aroma en worden veel gebruikt in de keuken. Het gaat heel goed samen met tomatensaus, pizza, mozzarella-tomaten, salades, enz. Het is een delicatesse die niet mag ontbreken in onze tuin! Alleen, met de juiste zorg, kunnen we er het hele jaar van genieten.

De bladeren van deze groente zijn groen en hebben een enigszins zijdeachtige textuur. Ze kunnen twee tot zes centimeter breed en vier tot tien centimeter lang zijn. Alleen al door het aan te raken, blijft de karakteristieke geur op onze vingers hangen.

Spinazie
We gaan verder met een andere van de meest populaire bladgroenten: spinazie. Popeye is niet de enige die van deze groente houdt, we vinden hem in veel huishoudens en dat is geen wonder, want behalve dat hij heerlijk is, is hij in de juiste hoeveelheden ook heel gezond. Het bevat een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid.

Spinazie is een eenjarige plant, die wordt geteeld om zijn grote, eetbare donkergroene bladeren. De wortel is schaars vertakt en ontwikkelt zich oppervlakkig door stekels. De stengel is rechtopstaand en gewoonlijk dertig centimeter tot een meter lang. Er staan ook bloemen op. Als we deze groente in onze tuin willen hebben, moeten we eerst leren hoe we spinazie moeten telen.

Sla
Sla, een van de belangrijkste bladgroenten, mag in deze lijst niet ontbreken. Het is ook in dit geval een eenjarige plant, wat betekent dat hij het hele jaar door kan worden geteeld. Hoewel de bladeren direct uit de wortel lijken voort te komen, is aan elk blad een klein stukje stengel weinig te zien. Ze zijn meestal cilindrisch van vorm en vertakken zich sterk vanuit de basis van de plant. Over het algemeen zijn de bladeren in verschillende tinten groen, afhankelijk van de slasoort, maar er zijn ook enkele paarse bladeren.

Andere slasoorten, elk met hun eigen kenmerken. Hier zijn enkele van de bekendste:

Trocadero
Maravilla
Batavia
Morada
Roemeens
Een salade in onze tuin kan nooit kwaad, want een gezonde voeding omvat vooral salades. Behalve dat dit eenvoudige groenten zijn om te kweken. Maar eerst moeten we leren hoe je sla moet planten en hoe je ze moet oogsten.

Peterselie
Een andere van de bekendste bladgroenten is peterselie. Onder de juiste omstandigheden kunnen we deze groente het hele jaar door telen. Het is gemakkelijk te verzorgen, en met een goede verzorging zal het uiteindelijk uitlopen. en we kunnen het gebruiken om onze gerechten te verrijken. Het wordt niet alleen gebruikt om te koken, maar ook om infusies te maken.

Er zij op gewezen dat deze plant zeer rijk is aan voedingsstoffen, want hij bevat vitaminen, mineralen, foliumzuur en kalium.